Enkel en onderbeen

Klachten aan de enkel en het onderbeen

ACHILLESPEESKLACHTEN

Pezen zijn zeer gevoelig voor overbelasting, terwijl spieren juist sterker worden bij belasting en training. Overbelasting kan pijn en ontsteking aan de achillespees veroorzaken. In ernstige gevallen kan ze soms scheuren.

Meerdere factoren kunnen de oorzaak zijn: fout stappatroon, slechte trainingsopbouw, verkorte spierketen, slecht schoeisel en overgewicht.

Om een blijvend effect te hebben moeten de uitlokkende factoren behandeld worden en kan specifieke oefentherapie worden gestart.

DYSFUNCTIE VAN DE TIBIALIS POSTERIOR PEES

Dit kenmerkt zich door belastingsgebonden en lokale pijnklachten ter hoogte van de mediale voetboog. Deze aandoening zien we regelmatig bij: toenemende activiteit, overgewicht en leeftijd.

SCHEENBEENVLIESONTSTEKING - SHIN SPLINTS

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor minder stabiliteit in de enkels en het vaak omslaan van de voeten: naar binnen kantelen van de achtervoet, verkorte achillespees, spierzwakte, verminderde proprioceptie en algemene hyperlaxiteit in de gewrichten.

Als podoloog proberen we de risicofactoren op te sporen en aan te pakken: schoenadvies, podologische zolen en kinesitherapie.

TARSAAL TUNNEL SYNDROOM

Een inklemming van een voetzenuw kan klachten veroorzaken in de voetzool, tenen of hiel. Het geeft een pijnlijk of brandend gevoel aan de binnenzijde van de enkel. Dit kan bij iedereen voorkomen maar we zien het vaak bij sporten waar veel gesprongen wordt.

COMPARTIMENTSYNDROOM - LOGESYNDROOM

Het onderbeen is onderverdeeld in verschillende compartimenten. Dit zijn groepen spieren die omgeven zijn door een stug kapsel. Wanneer er een verhoogde druk is in een bepaald compartiment kunnen zwelling en pijn ontstaan.

Je loopt meer risico op deze aandoening bij: ineens veel meer sporten, veneus vaatlijden, diabetes type 2, verkeerde stand van de voeten met overpronatie in het gangpatroon.

PIJN AAN DE BUITENZIJDE VAN DE ENKEL - PERONEUS TENDINOPATHIE

Dit is een ontsteking van de pees die aan de zijkant van het onderbeen loopt, onder de buitenzijde van de enkel en langs de zijkant van de voet.

DYSFUNCTIE VAN DE TIBIALIS ANTERIOR PEES

Dit is een verzwakking van de pees die op de bovenzijde van de wreef richting de grote teen loopt.

De klachten ontstaan meestal door: overmatige (sport)inspanning, minder stabiliteit in het enkelgewricht zodat de voorste scheenbeenspier extra hard moet werken om de enkel stabiel te houden.