Voet

Klachten aan de voet

HIELPIJN - FASCIITIS PLANTARIS - HIELSPOOR

De fascia plantaris verbindt het hielbeen met de bal van de voet. Dit peesblad zorgt voor stabiliteit en het buigen van de tenen. Fasciitis plantaris is een ontsteking van het peesblad onder de voetzool. Wanneer deze ontsteking langdurig is, kan er verkalking aan het hielbeen optreden en kan er een hielspoor ontstaan.

PES CAVUS

Dit is een standsafwijking van de voet. Het kan zowel een verworven als een neurologische aandoening zijn. De wreef van de voet is hierbij zeer hoog en uitgesproken. De spieren rond de voet staan meer gespannen. Dit gaat vaak gepaard met hamer- en/of klauwstand van de tenen.

VOORVOETSPIJN - METATARSALGIE

Het is belastingsgebonden pijn onder de voorvoet en gaat dikwijls gepaard met pijnlijke eeltvorming.

Er zijn een aantal oorzaken maar frequent gaat het om een leeftijdsgebonden doorzakking aan de onderkant van de voorvoet.

HALLUX ABDUCTO VALGUS

De grote teen groeit naar binnen (naar de andere tenen toe) en er ontstaat een knobbel aan het gewricht van de grote teen.

Hallux abducto valgus komt voornamelijk voor bij:

vrouwen, familiale aanleg, het dragen van nauw schoeisel, verkeerd gangpatroon

MORTONS NEURALGIE

Wanneer een zenuw gekneld zit tussen de middenvoetbeentjes kan er pijn in de voorvoet ontstaan. Men spreekt van een brandende, stekende, zeurende of knagende pijn. De pijn treedt meestal op bij het stappen, file rijden en hakken dragen. De pijn neemt langzaam toe.

HALLUX RIGIDUS

Bij hallux rigidus is er artrose van het eerste teengewricht. Artrose is slijtage van het gewrichtskraakbeen, dat een glijdende en schokdempende functie heeft bij de beweging in de gewrichten.

Door verlies van kraakbeen ontstaat overbelasting van het bot. Bij hallux rigidus is de beweging van de grote teen beperkt waardoor hij amper of niet geplooid kan worden.

STRESSFRACTUUR

Het is een breuk die ontstaat door overbelasting van de botten, dikwijls ter hoogte van de middenvoetsbeentjes.

Mensen met een verhoogd risico op stressfracturen zijn:

militairen, atleten, dansers, personen die onlangs startten met intensieve training, personen die zware wandel- of hardloopoefeningen doen terwijl ze dat niet gewoon zijn

HALLUX LIMITUS

De beweging van de grote teen is beperkt naar boven toe, zowel belast als onbelast. Dit kan pijn geven aan het gewricht van de grote teen en de voorvoet. Het stappen wordt moeilijker.

PES PLANUS

Platvoeten of doorgezakte voeten zijn zeer frequent. De normale holle voetboog aan de binnenzijde is in min of meerdere mate uitgevlakt. Pes plano valgus gaat gepaard met het naar binnen kantelen van het hielbeen en dit kan klachten geven.

SESMOÏDITIS

Er ontstaat pijn aan de onderzijde van de grote teen ter hoogte van de sesambeentjes. De pijn wordt vaak veroorzaakt door een trauma of overbelasting.